Om NOVA

NOVA – Nordsjællands Astronomiforening blev stiftet d. 13. juni 2000 på Trykkerdammen 11 i Helsingør. På den stiftende generalforsamling deltog 10 personer, hvoraf hovedparten havde været elever på Allan Reibs astronomihold på Helsingør Ungdomsskole i 1980erne og 1990erne. Forinden havde repræsentanter fra KAF – Københavns Astronomiske Forening og Astronomisk Selskab hjulpet NOVA godt på vej i foråret 2000 med masser af dessiner. Tak for det!

NOVA's bestyrelse
NOVA's bestyrelse (klik på billedet for at se det i fuld størrelse)

I september 2002 var Montebelloobservatoriet på Gurrevej 90 i Helsingør en realitet. Helsingør Kommune støttede indretningen af landets nyeste folkeobservatorium med 300.000 kr. Det daværende Ole Rømer Museum, nu Kroppedal, stillede en 4,5 m stor kobberkuppel til rådighed og fonde dækkede udgifterne til 2 computerstyrede teleskoper.

Helsingør og Nordsjælland var nu rigtig ”stjerneklar”!

Medlemstallet i NOVA var ved indvielsen af observatoriet i september 2002 godt 30. I august 2007 var medlemstallet steget til 260, hvilket gør NOVA til Danmarks største regionale astronomiforening.

Bestyrelsen

Forreste række:Birgit Kamara, bestyrelsesmedlem, Mogens Hansen, bestyrelsesmedlem, Michael Carlsson, næstformand.

Bageste række:Allan Reib, formand, Martin Sparre, bestyrelsesmedlem, Henrik Rye Lam, bestyrelsesmedlem, Poul Henrik Jørgensen, bestyrelsesmedlem, Torkil Wamsler, kasserer.

Bestyrelsesmøde
Bestyrelsesmøde hos formanden. Gennem vinduet i billedets højre side anes lysene i Helsingborg... "som tusinde stjerner de står" (klik på billedet for at se det i fuld størrelse)

Danmark har én landsdækkende astronomisk forening, Astronomisk Selskab, samt regionale astronomiforeninger i Ålborg, på Salling, i Aars, i Århus, i Silkeborg, i Herning, i Horsens, i Fredericia, i Kolding, i Jels, i Odense, i Kalundborg, i Brorfelde, i København, i Køge, i Præstø, i Næstved og i Nakskov.   

Sammen med Astronomisk Selskab og KAF – Københavns Astronomiske Forening udgør NOVA Region Hovedstadens bedste tilbud til at komme tæt på universet vidensmæssigt og visuelt.

Aktiviteter i NOVA

Velkomst med grill med mulighed for stjerneskud!

Sæsonen starter om aftenen lørdag d. 16. august. Vi samles omkring grillen og byder gamle og nye medlemmer velkomne til den kommende sæson. Hvis vejret er klart, markeres sæsonstarten af stjerneskud. Himlen er igen blevet mørk.

15 foredrag

I månederne fra september til april afholder NOVA 15 foredrag om astronomi, rumfart, klimatologi, geologi, oceanografi osv. Foredragsholderne kommer fortrinsvis fra Niels Bohr Instituttet, Danmarks Rumcenter, Københavns Universitet, Geologisk Museum, DMI, DTU, Tycho Brahe Planetarium, Rundetårn og firmaer, som fremstiller rumteknologi. NOVA's egne medlemmer holder også foredrag.
Foredragene afholdes på Helsingør Hovedbibliotek, Lundegade 13 i Helsingør og på Montebelloobservatoriet, studielokale 2, Gurrevej 90 i Helsingør.

Ekskursion og julehygge

NOVA tager på ekskursion én til to gange i sæsonen.
Vi julehygger tidligt, allerede den sidste tirsdag i november med astroquiz på storskærm, juleknas og gløgg.

Ordinær generalforsamling afholdes i april.

Fri adgang til Montebelloobservatoriet

NOVAs medlemmer har fri adgang til teleskoperne i tårnet. Der arrangeres specielle kikkertaftener, hvor man får mulighed for at stille skarpt på det nære og det dybe univers.

Ugentlige nyhedsbreve

Som medlem af NOVA modtager du et ugentlig nyhedsbrev året igennem med oplysninger om spektakulære ”himmelbegivenheder”, rumfarts - og foreningsnyt etc.

Hjemlån af teleskoper

Det er også muligt at låne et teleskop med hjem. NOVA råder over 2 computerstyrede teleskoper, forsvarligt opbevaret i kasser, som er lette at transportere og nemt kan være i bilens bagagerum.

Andre spændende aktiviteter

Hvis man har specielle/specifikke interesser kan man deltage i følgende grupper i NOVA:

Medlemskab af NOVA

Et medlemskab koster 200 kr. Medlemsåret går fra d. 1. august og varer til d. 31. juli. Medlemskab tegnet efter d. 1. februar koster 100 kr.

Vedtægter

Læs vedtægter for NOVA - Nordsjællands Astronomiforening

Du skal bruge Adobe Acrobat Reader for at læse vedtægterne. Programmet kan downloades via. linket nedenfor.

Hent Adobe Acrobat Reader